A A A Przełącz na wysoki kontrast
Akcent przestrzenny na ulicy Kawaleryjskiej

Akcent przestrzenny na ulicy Kawaleryjskiej w Białymstoku, popularnie zwanym „Słoneczko” został, zrealizowany w 1973 roku z okazji Centralnych Dożynek w Białymstoku, jako „witacz” na tereny wystawowe Dożynek. Autorem projektu i realizacji był białostocki art. rzeźbiarz Marian Giemuła. Kompozycja została zrealizowana w stali i blasze aluminiowej. Centralne miejsce zajmuje herb Białegostoku, od którego rozchodzą się promienie, błyskające wielokolorowymi wstawkami szklanymi zamkniętymi w ramie w kształcie obwodu koła, wyniesionego na dwóch pionowych elementach.

 

Renowacja „Słoneczka” została przeprowadzona przez Departament Ochrony Środowiska i Gospodarki Komunalnej w 2009 r ( po 36 latach).

 

 

Ostatnia modyfikacja: Dariusz Korolczuk 20.07.2010, 12:33