A A A Przełącz na wysoki kontrast
Poleć znajomemu Drukuj stronę
Cuisine touristic trail

 

(realizacja w 2010 r.)

Bogactwo kuchni woj. podlaskiego to w szczególności wynikowa wpływów kuchni litewskiej, białoruskiej, rosyjskiej, tatarskiej, żydowskiej i ukraińskiej.
 

W kuchni Białegostoku, tak jak w całej kuchni podlaskiej, dominują ziemniaki i grzyby. Podstawą tradycyjnej kuchni podlaskiej i jednocześnie wyróżnikiem kulinarnym są potrawy z ziemniaków. Najbardziej znane z nich to: babka ziemniaczana, kiszka ziemniaczana oraz kartacze. Ideą Szlaku Kulinarnego jest szlak turystyczny łączący różne lokale w mieście, serwujące potrawy tradycyjne, regionalne oraz atrakcje i miejsca związane z gastronomią.
 

Chcemy też ponownie wylansować zapomniany od czasów wojny „Białys” – tradycyjne pieczywo żydowskie – bułkę drożdżową wypełnioną pokrojoną cebulą i posypaną czarnym makiem. Przed wojną był to najpopularniejszy specjał białostocki sprzedawany wprost z ulicy. Dziś Białys cieszy się nadal olbrzymią popularnością, ale w Nowym Jorku.

 

Szlak wraz z mapą kulinarną miasta będzie stanowił samodzielną atrakcję turystyczną, jednocześnie uzupełniając inne produkty turystyczne miasta, w szczególności produkt Białystok Wielokulturowy.

 

Słowa kluczowe:szlak turystycznyturystyka
Ostatnia modyfikacja: Kamil Waligóra 04.08.2010, 11:14
Jeśli masz uwagi lub propozycje do tej strony, to napisz do nas.
Wybierz kategorię
Treść:
Adres e-mail Na ten adres zostanie wysłana prośba o potwierdzenie wpisu. Dowiedz się więcej
captcha
Wpisz kod z obrazka
Wyślij wiadomość
See on the map

Service Touristic on Maps Portal Białystok

 

Trip for children